Leerzame reis naar Billerbeck

Begunstigd door mooi weer en in oppgewekte stemming reisde op 21 mei 2016 per touringcar een gezelschap bestaande uit 53 leden van deels de Ver. Voor Oudheidkunde Lichtenvoorde en deels van de Oudheidkundige Vereniging Zieuwent naar Billerbeck in Duitsland. Doel van deze reis was bezichtigen van de bezienswaardigheden in Billerbeck met als slot een bezoek aan het Baumberger Sandsteinmuseum in Havixbeck.
Na het nutiigen van koffie met gebak in het pittoreske Dom-café Frede in Billerbeck volgde onder leiding van een gids een bezoek aan de tegenover liggende Ludgerdom. Die staat op de plek waar St Ludger in 809 stierf en in de 11e eeuw een kerk werd gebouwd. Het werd toen een pelgrimsoord. Deze kerk werd in 1730 vervangen door een kapel. In 1892 -1898 werd in het agrarische dorpje Billerbeck groots uitgepakt en werd op de plaats van de kapel de huidige “Dom” met twee meer dan 100 meter hoge torens gebouwd van Baumberger zandsteen. De Sterbekapelle is in verkleinde vorm, achterin de DOM op de plek van overlijden van St. Ludger, nagebouwd. Die plek van overlijden fungeert al eeuwenlang als bedevaartsoord.
Via een stadswandeling kwam het gezelschap daarna aan bij de RK Johanniskirche. Het bijzondere aan deze kerk is, dat haar drie klokken niet geluid worden door de klokken te bewegen maar door te trekken aan touwtjes aan de klepels. Deze touwtjes zijn aan elkaar verbonden en een klokkenluider weet de klepels in een zodanig ritme te bewegen dat er zelfs een melodie mee gespeeld kan worden. Een soort primitief carillon dus.
Billerbeck ademt St. Ludger en het is dan ook niet verwonderlijk dat het gezelschap tijdens de aansluitende wandeling  door het stadspark de Ludgerusbrunnen om de paar meter gedekstenen tegenkwam die herinnerden aan de missietochten van St. Ludgerus.
Na een uitgebreide lunch in restaurant Mertens in Billerbeck vertrok het gezelschap naar het Baumberger Sandstein-museum in Havix. Daar werd duidelijk gemaakt, dat er een duidelijk verschil is tussen de Baumberger zandsteen en de Bentheimer zandsteen.
De Bentheimers zandsteen bevat veel kwarts zodat de bewerkers van deze steen wegens stoflongen gemiddels maar 40 jaar oud werden. Baumberger zandsteen daarentegen bevat geen kwarts en de bewerkers daarvan werden gemiddeld 60 jaar. Bentheimer zandsteen werd destijds veel gebruikt in de bouw, Baumberger zandsteen daarentegen leent zich uitstekend voor beeldhouwwerk en ornamenten. Voorbeelden daarvan werden in het museum bezichtigd.
Met al deze opgedane kennis keerde het zelfschap moe maar tevreden huiswaarts.
Met recht een leerzame excursie

Billerbeck. Op het Domplein met Duitse gids.
Sterbekapelle in de Domkerk.
Preekstoel in de Domkerk

Hoogaltaar in de Domkerk van Billerbeck./
Dom-café Frede in Billerbeck
Zicht op de Dom Billerbeck.

Johanniskirche Billerbeck.
Doorkijkje naar Dom Billerbeck